DIA môže znamenať aj CHUTNE A ZDRAVO

XVIII. ročník Celoslovenskej predajnej výstavy potravín (diapotravín) a pomôcok, vhodných nielen pre ľudí s diabetom, je úspešne za nami. V poslednú májovú sobotu ste na tradičnom mieste, v Stredisku kultúry Bratislava – Nové mesto na Vajnorskej ulici, mohli všelikoho stretnúť, všeličo zistiť a vo všeličom sa podučiť. Stretnúť starých kamarátov, či spoznať nových ľudí, ktorých trápi, spája, ale aj obohacuje rovnaký menovateľ – cukrovka. Zistiť aké máme novinky na trhu, zúčastniť sa edukácií s pani Máriou Štefákovou na prakticky zvolené témy Rozdiel v stravovaní diabetika 1. typu a 2. typu a Prečo počítame sacharidové jednotky v „dia výrobkoch“, ale aj využiť možnosť spýtať sa v Poradni na čokoľvek, s čím si neviete rady.

Výstavu otvoril náš vždy elegantný štramák s mikrofonickým hlasom, pán primár Ľubomír Barák. Po boku mu stála aj tohoročná hlavná organizátorka – šarmantná diadoráčka Veronika Hrádeková. Práve vďaka nej sme si mohli kúpiť alebo ochutnať výrobky 16 potravinových firiem:
(PEČIVÁRNE Liptovský Hrádok s.r.o., McCarter, a.s., BIOFERM SK, s.r.o., Zelená a Modrá s.r.o., ORGANICA s.r.o., Ivan Kulcsár KULIS, Vladimír Krátky Milktrade, IMBER, s.r.o., HEALTHFUL s.r.o., WELLBERRY s.r.o., Dušan Dedinský – včelárstvo, DHV team, s.r.o., SEMEZ JZ s.r.o., Wagner cukráreň, Trenčianske minerálne vody, a.s., Kofola a.s.) a nechýbali doplnky výživy INDICA, spol. s.r.o., PROJEKT ZDRAVIA s.r.o., VALOVIČ, s.r.o.). Bližšie sme mohli spoznať produkty piatich farmaceutických spoločností (ABBOTT LABORATORIES Slovakia, s.r.o., LOREX MEDICAL s.r.o., BioG spol. s.r.o., SANOFI -AVENTIS PHARMA SLOVAKIA s.r.o., DIASAN s.r.o.) a spoločnosť FINED s.r.o.

Zdravý životný štýl, výživná strava, nízky obsah sacharidov, nízky glykemický index, žiaden pridaný cukor, redukčná diéta – pojmy opakujúce sa vo viacerých stánkoch tvorili leitmotív (či light motív J) celého podujatia. U predajcov HEALTHFUL (výrobky NORBI UPDATE) sme okrem sladidiel, cestovín a sladkostí objavili špeciálny energetický drink, pivo a vína bez pridania cukru. Zástupkyne internetového obchodu PROVITALITY (DHV team) nás potešili viacerými menej známymi potravinovými výrobkami. Ich cestoviny Slim Pasta sú vyrobené z rastliny ázijského pôvodu – Konjac, neobsahujú lepok, tuk, ani cukor. Z výživových doplnkov nám ponúkli aj prášok Schizandra, ktorý chráni organizmus pred stresom, depresiami, úzkosťami, únavou, posilňujúci imunitný systém a fungovanie viacerých orgánov. Nájdete u nich aj produkty z topinamburu.

Silné zastúpenie mali aj spoločnosti pracujúce so stéviou. V BIOFERM SK ste si mohli kúpiť NatuSweet tabletové, práškové i tekuté sladidlá, ale aj žuvačky sladené touto nenápadnou rastlinkou. Ako nám Filip Borovan vysvetlil, každá plantáž má inú sladivosť. Preto sa produkty nesladia celou rastlinou stévie, ktorá je prirodzene 350-krát sladšia než cukor, ale stevioglykozidmi, teda jej sladkým výťažkom. Ten je napr. dôležitou súčasťou čokolád LYRA spoločnosti ORGANICA, ktoré lahodili nielen bruchu, ale i oku!

Okrem týchto kakaovo-bôbových „hriešikov“ priniesli vystavovatelia aj novinku – širokú plejádu ovocných džemov. Vypredali sa ešte rýchlejšie, než hypnotizujúce čokolády! A keď už spomíname sladké, nemožno obísť ani medový „hypo kútik“! Zhovorčivý včelár Juraj Dedinský z rovnomennej rodinnej firmy stál pred veľkou drevenou doskou s naservírovanými pohárikmi rôznych druhov medu a odpovedal na všetky otázky, ktoré sa okolo neho čo i len mihli. Vďaka ochutnávkam mohli lepšie kompenzovaní spoznať kombinácie medu a chili, cesnaku, peľu, vanilky, škorice, kakaa, arónie, medovicového a krémového medu aj s odborným výkladom, čo ktorý z nich lieči. 
Nuž a viacerí neodolali ani predstave večernej rodinnej pohody a pribalili si do tašky i fľašku domácej, nefalšovanej medoviny.

Farmaceutické spoločnosti predviedli hlavne pomôcky potrebné na selfmonitoring – glukometre, USB porty (na sťahovanie výsledkov z glukometra do počítača), testovacie prúžky, pumpy a ich sprievodné príslušenstvo. Pre nás, čo sme zaspali dobu, boli novinkou už dlhšie existujúce prúžky od spoločnosti ABBOTT LABORATORIES Slovakia – Optium ß-Ketone schopné zmerať z krvi ketolátky. Ich hodnota sa dá zistiť aj z moču, nevýhodou je však časový posun 2 – 4 hodín. Diabetická ketoacidóza je jednou z akútnych komplikácií cukrovky. Medzi jej základné príznaky patrí smäd, sucho v ústach, polyúria a vysoká glykémia. Týka sa pacientov, ktorí si pichajú inzulín. Vďaka meraniu (identickému s klasickým meraním glykémie) môžete predísť mnohým komplikáciám. Okrem toho ste na výstave našli aj rôzne vitamíny, výživové doplnky, edukačné materiály, ponožky, vložky, krémy, obuv a i.

Záujmu sa tešila aj naša pani sestrička z Kramárov Eva Szaboová s konverzačnými mapami. Ak ste o nich ešte nepočuli, treba to zmeniť. skupiny diabetikov, ktorí si vymieňajú vlastné skúsenosti, postrehy a dávajú rady ako veci zlepšiť a predísť tak problémom. Momentálne sa do interaktívnych skupiniek môžete zapojiť v Bratislave, Košiciach, Nitre, Komárne, ale aj vo viacerých ambulanciách. Treba sa len spýtať Vášho diabetológa či zdravotnej sestry a pridať sa. Viac hláv, viac skúseností, viac rozumu!

Jednou z „najživších“ súčastí výstavy bol detský kútik. Od mladučkej budúcej zverolekárky Aničky sme sa dozvedeli, že „Je to tu fajn. Ale chýbajú mi informácie týkajúce sa zvierat, teda produkty a informácie pre zvieratá, ktoré majú diabetes.“ Malá mudrlantka milo prekvapila. Skvelý nápad, veď aj to sú naši verní priatelia.

V porovnaní s minulými ročníkmi postrehli skalní účastníci viaceré vylepšenia – od množstva vystavovaných produktov, zastúpenia firiem, cez edukácie až po vysoký počet návštevníkov. Do budúcnosti by prijali väčší výber celiatických výrobkov, krémov na nohy a pre úplnú dokonalosť a maximálnu pohodu aj príjemnú „podmazovú“ hudbu a orientačný plánik, na ktorom by si vedeli zistiť, kto kde sídli.

Spokojne pôsobil aj predseda Diadoru, primár Ľubomír Barák: „Je tu veľa priamo vystavujúcich firiem, produkty, ktoré sú absolútnou novinkou, prevažuje zdravá výživa. Jediné, čo mi tu chýba sú dia nápoje.“ Nuž, ostáva nám veriť, že budúci rok sa opäť zídeme v rovnako hojnom počte, v plnej kráse a spokojnosti!

PS: Ak by ste chceli priložiť ruku k dielu, stačí len dať znať. Sobotňajší nosiči minerálok majú už teraz vyrysovanejšie a závideniahodné svaly na rukách, pár pánov sa zdokonalilo v skladaní obrusov (čo hádam zapôsobí na nejedno nežné, rodinne založené ženské srdce), nehovoriac o fanklube skupinky fičúrskych fúkačov balónov! Ak chcete získať na výnimočnosti, nejaké miesto pre Vás ešte vytvoríme ;)!

Na záver pridávame ešte krátke video z výstavy

autor článku: Anna Predmerská

Zdieľať: