XX. výstava DIA potravín 2016

XX. ročník Celoslovenskej predajnej výstavy potravín a pomôcok pre ľudí nielen s diabetom”DIA VÝSTAVA”
miesto konania: Stredisko kultúry Bratislava – Nové Mesto, Vajnorská 21, 831 03 na rovnakom mieste ako už niekolko ročníkov, medzi Trnavským mýtom a Polus City Center, električky, č. 2,4
čas: 4.6. 2016, sobota, od 9:00 – 14:00
voľný vstup

Novinky: makové mlieko bez laktózy – má viaceré priaznivé účinky na organizmus, novinka na trhupodológ – rady ohľadom starostlivosti o chodidlá, ktoré Vás prekvapiakvalifikovaný odborník poradí ako sa stravovať chutne, správne a mat diabetes pod kontrolouAko získať radu od kvalifikovaného lekára z domu?

meranie TK, P, glykémií, meranie svalovej hmoty, vody v tele, tuku, … -BEZPLATNEobčerstvenie nápojmi – BEZPLATNEochutnávky v stánkoch počas celého podujatiadetský kútik 🙂

naše verné potravinové firmy, každoročne sa zúčastňujúce, ale s novinkami výrobkovrôzne farmaceutické firmy – inzulínové pumpy, perá, glukometre s novinkami na trhu dia výrobky, bezlepkové výrobkysyry, syrové maškrtykvalitné múkybylinné čaje, kozmetika, kvapkykvalitné čokoládystéviové produktyprírodné jogurtyvýborná DIA zmrzlina a viac…4.6. v sobotu od 9:00 v SK na Vajnorskej 🙂 Tešíme sa na Vás

Správa z podujatia:

V prvú júnovú sobotu sa konal v už tradičných priestoroch Strediska kultúry Bratislava – Nové Mesto na Vajnorskej ulici jubilejný XX. ročník Celoslovenskej predajnej výstavy potravín a pomôcok (nielen) pre ľudí s diabetom.

Od 9:00 až do 14:00 sa predstavilo 25 vystavovateľov. Vysvetľovali fungovanie svojich výrobkov, výhody, rovnako ako aj upozorňovali na nevyhnutnosť prevencie. Tak ako aj v uplynulých rokoch sa návštevníci mohli pristaviť v stánkoch rôznych dia výrobkov, napr. slaných pečív, rôznych sladidiel či sladkostí od spoločností: Imber, s.r.o., Pečivárne Liptovský Hrádok, s.r.o., Semez JZ, s.r.o., kúpiť si špaldovú múku z PD Sokolce, prírodné šťavy, drene, sirupy či džemy bez cukru, konzervantov a aditívnych látok od Wellberry, s.r.o., ochutnať kvalitné talianske čokolády od Delight Company (Mgr. Ľuboš Horský), či dia tortu a zákusky z Cukrárne Wagner. Hneď oproti vstupnému vchodu stál stánok s obľúbenou Zmrzlinou LuMi (vhodnou pre ľudí s diabetom, celiakiou a aj laktózovou intoleranciou), pri ktorom bola vzhľadom na priaznivé počasie suverénne najvyššia fluktuácia ľudí. Pred „presladením“ nás chránil Vladimír Krátky z Milktrade SK s tradičnými ovčími, kravskými a kozími syrmi, bryndzou, žinčicou a inými pochúťkami. Od farmaceutických spoločností ste sa mohli dozvedieť novinky na trhu a porozprávať sa s reprezentantmi spoločností Abbott Laboratories Slovakia, s.r.o, A.IMPORT.SK spol. s.r.o., Bio G, spol. s.r.o., Diasan, s.r.o.,  Lorex Medical, s.r.o.,  Sanofi-Aventis Pharma Slovakia, s.r.o. či Medtronic Slovakia s.r.o.

Našu pozornosť ako prvý upútal navonok nenápadný stánok firmy Elephantts SK, s.r.o., pri ktorom sa zastavil aj jeden z návštevníkov a skonštatoval: „Ako keby maková štrúdľa v tekutom stave.“ Ak ste si predstavili tekutý mak, idete na to správne! „Poppy drink“ – nápoj z maku je celosvetovou novinkou. Jeho výrobca, Ing. Štefan Majoroš, nám predstavil nový spôsob spracovania maku. Pridaním citrónovej trstiny a stévie (existuje už aj alternatíva s medom) získal kvalitný nápoj, ktorý má viaceré priaznivé účinky. Ako nám prezradil zakladateľ: „Mak má 12-krát viac vápnika ako klasické mlieko.“ Rovnako ako mak upravuje vysoký krvný tlak a cholesterol, znižuje výskyt rakoviny prsníka a upokojuje spánok. Takže koniec bezsenných nocí a krajšie dni sú na obzore!

Judita Mičunková, nezávislá distribútorka spoločnosti Essens World, nám spolu so svojim partnerom objasnili fungovanie ich jogurtovača ESSENS a nevyhnutnosť probiotických (tzn. živých organizmov, ktoré vytvárajú rovnováhu črevnej mikroflóry) a prebiotických (tie sú zdrojom energie pre mikroorganizmy nachádzajúce sa v jogurtoch) kultúr pre fungovanie ľudského organizmu. „Mlieko je ťažké na strávenie a veľmi zahlieňuje. Jogurty z nášho jogurtovača sa okamžite vstrebávajú, prirodzene vytvárajú imunitu a sú vhodné aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou.“ Príprava nie je náročná – stačí 1 liter (ideálne plnotučného) čerstvého mlieka, 1 dávku probiotickej zmesi ESSENS, jogurtovač a v priebehu 8 hodín si môžete pochutiť na vlastnom jogurte. (Pre tých z vás, ktorí sa v lete chystajú chudnúť do plaviek, jogurt sa dá zmiešať napr. so špenátom, okoreniť, dosypať soľou či bylinkami a chutnú večeru máte hotovú za pár minút.)

Mnohí návštevníci, hlavne diabetici, sa pristavovali aj pri stánku Dr. FOOT (Zdravotné ošetrenie chodidiel) s veľmi sympatickou podologičkou Zuzanou Myšíkovou Černou. Podológia/podiatria je oblasť medicíny zameraná na starostlivosť o chodidlá. V ich bratislavskej ambulancii (okrem BA ich nájdete aj v Dubníku – v okrese Nové Zámky) sa môžete radiť, ak Vás trápia zarastajúce či zhrubnuté nechty, mykotické ochorenia a rôzne defekty na chodidlách. Okrem vyšetrení, konzultácií a liečby organizujú aj edukácie, kde učia ako sa správne starať o nechty a nohy tak, aby predišli problémom. Ako hovorí odborníčka: „10 dkg prevencie je viac ako kilo liečby.“

Hneď vedľa ste sa mohli pristaviť aj pri druhej šarmantnej mladej dáme, Nikolete Pišňákovej, ktorá prezentovala stránku Zdravie.sk a relatívne nový internetový projekt Klik-Klinik. Ide o projekty, ktoré ľuďom pomáhajú definovať, aké problémy ich trápia a ponúkajú im riešenia v prípade, že nechcú alebo nemôžu navštíviť doktora osobne. Konkrétne Klik-Klinik aktuálne zamestnáva 242 lekárov z 87 špecializácií. Človek si klikne na stránku, vyberie si špecialistu, od ktorého chce radu, napíše mu svoj problém (prípadne, ak má, priloží dostupnú dokumentáciu), zaplatí a lekár mu odpovie prostredníctvom e-mailu. Všetko funguje na báze komunikácie cez internet. V súčasnom hektickom svete ide o rozšírenú formu diagnostiky a liečby, aj keď na Slovensku zatiaľ ojedinelú. Zástupkyňa spoločnosti poznamenáva: „Ľudia sú prekvapení, že existujeme. Mnohí z návštevníkov výstavy sa pýtali ako to celé funguje a keď som im to vysvetlila, potešili sa, že takto si ušetria množstvo času.“

Občianske združenie DIADOR (DIAbetický DORast) zorganizovalo celé podujatie i tento rok samo. Jeho predseda, MUDr. Barák Ľubomír, CSc., primár Detského diabetologického centra v Bratislave, bol s „dia výstavou“ spokojný. Ako spomenul: „Trošku sme sa obávali, lebo začiatok bol vlažnýͅͅ. No, nakoniec bolo aj relatívne dosť návštevníkov. Je to síce z roka na rok ťažšie, ale Veronike (Hrádekovej – hlavnej organizátorke podujatia – pozn. red.) sa to úspešne darí.“ Veronika poznamenala: „Od roku 2012, kedy som bola spoluorganizátorom dia výstavy prvýkrát, som verila, že veľa vecí jednoducho zmením, vynovím k lepšiemu. Aj tento 20. ročník výstavy ma presvedčil o opaku. Mali sme problémy takmer so všetkým: s miestom konania výstavy, propagáciu, záujmom vystavovateľov, riešili sme ako prilákať návštevníkov, zohnať dostatočný počet pomocníkov pri realizácii výstavy,… Práve kvôli množstvu prekážok som spokojná s výsledkom tohto ročníka. Veľmi ma potešila unikátna výzdoba od Roba Hofstettera a jeho manželky z HOFI Trading s.r.o. Verím, že s Diadorom budúci rok zorganizujeme ešte úspešnejší ročník. Už teraz sa na Vás všetkých teším. Kto má nápad, čo by na výstave nemalo chýbať, prípadne má kontakt na zaujímavého vystavovateľa alebo by rád pomohol, hláste sa mi, už teraz!“ (veronika.hradekova @diador.sk)

Aj keď tohoročnú výstavu ovplyvnilo oslňujúce počasie, ktoré určite odlákalo viacerých potenciálnych návštevníkov, aj keď nám asi hviezdne konštelácie tento rok neboli naklonené a viacerí vystavovatelia museli svoju účasť na podujatí na poslednú chvíľu odrieknuť, XX. ročník výstavy opäť splnil svoju úlohu – združil ľudí, ktorí buď majú zdravotné problémy alebo sa zaujímajú o zdravú výživu, priniesol novinky a v neposlednom rade umožnil, aby sa stretli dlhoroční priatelia. Veríme, že budúci rok k nim pribudnete aj Vy.

Autorka textu: Anna Predmerská

Autor fotografií: Jessy, M. Vydúrek

Zdieľať: