Cooltúra 2023: Objavte fascinujúce spojenie turistiky a kultúry v jednodňovej akcii 24. júna 2023

Ahoj Diadoráci

Pripravte sa na jedinečný zážitok, ktorý vás zavedie na cestu objavovania prírodných krás a kultúrneho bohatstva organizované našim združením!
V rámci tejto jednodňovej akcie prepojíme turistiku s návštevou múzea, čím vytvoríme nezabudnuteľný zážitok pre všetkých účastníkov.

Deň akcie:24. jún 2023 o 8:45 (odchod o 9:00)
miesto stretnutia: Bratislavská Koliba konečná trolejbudu č 44
Počet účastníkov:  nie je obmedzený

Registrácia: nie je potrebná no oceníme ak nám dáte vedieť, že prídete na DIADOR facebooku 

Preskúmame úchvatnú prírodu a kultúrnu históriu našej oblasti prostredníctvom zaujímavej kombinácie turistiky a kultúry pod názvom “CoolTúra 2023: Z Koliby na Hrad”.

Táto jednodňová akcia ponúka jedinečnú príležitosť pre všetkých, ktorí majú záujem o spoznávanie krás prírody a fascinujúcej histórie Bratislavy.

Začneme spoločné dobrodružstvo pohodlnou turistikou cez malebné chodníky a les Bratislavskej Koliby a Železnej studničky, kde budeme obklopení zvukmi prírody a sviežim vzduchom. Spoločne  sa vydáme na objavovanie miestnych prírodných zaujímavostí a úchvatných výhľadov na okolitú krajinu. Trasu absolvujeme po vlastnej osi  Začiname na konečnej trolejbusu č.44  na Bratislavskej Kolibe a končíme podľa únavy účastníkov niekde medzi Železnou studničkou a Bratislavským hradom.  Podrobnosti o trase Cooltúra 2023</img>
Pre podrobnosti treba kliknúť

Po absolvovaní turistiky sa vyberieme na dobrodružstvo kultúrnym svetom a navštívime Bratislavský hrad. Tam sa zoznámime s bohatou históriou a kultúrnym dedičstvom Slovenskej histórie prostredníctvom starožitných exponátov, zaujímavých diel a odborných výkladov.

Bratislavský hrad,  jedna z najvýznamnejších historických a kultúrnych pamiatok Slovenska, ponúka návštevníkom niekoľko expozícií. Hrad, ktorý bol postavený v 9. storočí, prešiel mnohými zmenami a rekonštrukciami počas svojej histórie. Dnes je sídlom Slovenského národného múzea (SNM) a domovom niekoľkých expozícií a výstav.

Stále expozície v Bratislavskom hrade sú:

  1. História Bratislavského hradu: Táto expozícia sa zameriava na históriu hradu a jeho vývoj od 9. storočia po súčasnosť. Dozvieme sa  o jednotlivých stavebných etapách, významných udalostiach a osobnostiach spojených s hradom.
  2. Doby kamenná, bronzová a železná na Slovensku: Táto archeologická expozícia predstavuje nálezy z období od 2500 pred n. l. do začiatku nášho letopočtu. Oboznámime sa s kultúrami, ktoré sa postupne vystriedali na území Slovenska počas týchto období.
  3. Stredoveké umenie na Slovensku: Táto expozícia predstavuje výber umeleckých diel zo 14. až 16. storočia, ktoré súvisia so stredovekým Slovenskom. Vystavené sú predovšetkým náboženské predmety, ako sú sochy, oltáre a nástenné maľby.
  4. Historický nábytok: V tejto expozícii sa návštevníci môžu oboznámiť s vývojom nábytku na Slovensku od 16. do 20. storočia. Vystavené sú hodnotné kusy nábytku, ktoré sú súčasťou bohatého kultúrneho dedičstva krajiny.

Na záver dňa sa môžeme zúčastniť spoločnej kávy alebo “čaju o Piatej”.

Táto akcia je dokonalou príležitosťou pre naše rodiny, priateľov, ktorí sa chcú spoločne podeliť o zážitky a spoznať svoje okolie z novej perspektívy.

 

 

Zdieľať: